Συνέντευξη για τη Φωτογραφική Λέσχη Τήνου

Παρουσίαση, μέσα από ερωτήσεις-απαντήσεις, της Φωτογραφικής Λέσχης Τήνου στο Photonet

Το περιοδικό Photonet προσέγγισε την ομάδα φωτογράφων του νησιού, δραστηριοποιούμενων υπό τη Φωτογραφική Λέσχη Τήνου, για μια συνέντευξη που αφορά το προφίλ της λέσχης, τις επιδιώξεις και τη συνολική δραστηριότητά της. Εκ μέρους της ΦΛΤ, ως πρόεδρός της, ανέλαβα τις απαντήσεις. Δημοσιεύτηκε στο τεύχος του περιοδικού αρ. (15 Φεβρουαρίου 2023).

Πείτε μας δυο λόγια για το ιστορικό της ομάδας σας;

Η ΦΛΤ δημιουργήθηκε στα τέλη του 2021 από αφορμή μια κουβέντα του τύπου «γιατί εμείς δεν έχουμε εδώ μια λέσχη;». Άμεσα μαζεύτηκαν δέκα φίλοι της φωτογραφίας, όλοι με μεράκι και διάθεση συγχρωτισμού. Αυτή τη στιγμή αριθμούμε 23 μέλη, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, όλοι εραστές του κλικ, με στόχο να φέρουμε την Τήνο στον χάρτη της σύγχρονης ελληνικής φωτογραφίας. Στο ενεργητικό μας, μέσα σε μία χρονιά, καταγράφονται τρεις εκθέσεις φωτογραφίας σε διαφορετικά σημεία του νησιού δηλώνοντας «παρών» και, κυρίως, αναδεικνύοντας τη δυναμική των μελών μας.

Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι της δράσης σας;

Η βασική ιδέα μας είναι απλή. Διαμοιρασμός γνώσεων, εμπειρία-μεράκι, κοινή δράση, με κοινό παρονομαστή την καλλιτεχνική δημιουργία. Έχουμε δύο άξονες στόχευσης: πρώτα, η οργάνωση δραστηριοτήτων, με εκθέσεις, συναντήσεις, φωτοβόλτες και, δεύτερον, η δημιουργία εκπαιδευτικών υποδομών γύρω από την τέχνη της φωτογραφίας με σεμινάρια, ομιλίες, εργαστήρια τόσο για τα μέλη όσο και για την τοπική κοινωνία.

Ποιος είναι ο χώρος στον οποίο γίνονται οι συγκεντρώσεις της ομάδας;

Διαθέτουμε δύο χώρους ως σημεία αναφοράς. Είναι ο χώρος στο παλαιό δημαρχείο στο εμβληματικό χωριό της Ξινάρας, με γραφείο και αίθουσα που μας παραχώρησε ο δήμος. Επιπλέον, συναντήσεις και προβολές πραγματοποιούμε στο πλήρως εξοπλισμένο νεοκλασικό κτήριο στο λιμάνι, τη Στέγη Πολιτισμού και Παιδείας.

Ποια είναι η παρουσία της ομάδας στο Διαδίκτυο;

Εξαρχής θέσαμε στόχο την εξωστρέφεια της Λέσχης αλλά και τη γόνιμη επικοινωνία της με το κοινό αλλά και με ομοτέχνους. Σχεδιάσαμε ιστοσελίδα (www.flt.gr), όπως και «τοίχο» στο facebook. Η διαδικτυακή παρουσία μας δηλώνει την ύπαρξή μας, αν μη τι άλλο.

Πού μπορεί να απευθυνθεί ένας νέος ενδιαφερόμενος (-η) ο οποίος θέλει να γίνει μέλος της ομάδας;

Είναι σημαντική η αμεσότητα στην επικοινωνία της Λέσχης και στους ενδιαφερόμενους να ενταχθούν στο δυναμικό της. Προκρίνουμε τη συνεργασία, τη χαρά της συνύπαρξης, την ανταλλαγή ιδεών-προτάσεων με γνώμονα τη φωτογραφία, και μόνον. Γι’ αυτόν τον λόγο συζητάμε πριν γίνει αίτηση εισδοχής, τονίζοντας ότι στην παρέα μας «χωράει» μόνον η Τέχνη, η διάθεση και η διαθεσιμότητα, σ’ αντίθεση με κάθε είδους –ισμούς που τους απορρίπτουμε απόλυτα.

Οργανώνετε δράσεις (μαθήματα φωτογραφίας, ομιλίες, εκδηλώσεις κ.λπ.) με σκοπό να καταστεί γνωστότερη η φωτογραφία στην περιοχή σας;

Είναι ο ένας από τους δύο βασικούς στόχους μας, όπως προαναφέραμε. Η Τήνος είναι ελκυστικός προορισμός για φωτογράφους λόγω του αναλλοτρίωτου φυσικού περιβάλλοντος, των μεσαιωνικών μνημείων και της αρχιτεκτονικής ταυτότητάς της. Από την άλλη, υπάρχουν αρκετοί ενασχολούμενοι κάτοικοι, ως χόμπι, συγκριτικά με τον πληθυσμό του νησιού. Η σκέψη να προχωρήσουμε σε δράσεις γνωριμίας, επαφής και καλλιέργειας του ευρύτερου κοινού με τη φωτογραφική τέχνη, εστιάζεται κατ’ αρχάς στα παιδιά και δευτερευόντως στους ενήλικες. Ετούτα σχεδιάζουμε στην παρούσα φάση και θα πω πολύ αισιόδοξα ότι σε εύθετο χρόνο θα ανακοινώσουμε συγκεκριμένα πράγματα.

Θα σας ενδιέφερε η συνεργασία με άλλες ομάδες – λέσχες – φορείς της φωτογραφίας, οι οποίες βρίσκονται σε γειτονικές περιοχές;

Βεβαίως, μας ενδιαφέρει. Είναι ωφέλιμη η συνεργασία, η χρησιμότητα της εμπειρίας που διαθέτουν άλλοι σχετικοί φορείς, για εμάς που είμαστε πραγματικά «πρόσφατοι» στο πεδίο των φωτογραφικών ομάδων. Είναι αυτό που επιδιώκουμε εξ αρχής και όχι τυχαία έχουμε επικοινωνία ήδη με κάποιες από αυτές. Μέλλει ν’ ακολουθήσουν κοινές δράσεις, κάτι τόσο ωφέλιμο και ευάρεστο.

Τι μπορούμε να περιμένουμε από εσάς στο προσεχές διάστημα;

Η ΦΛΤ είναι καινούργιο σωματείο, εκ του οποίου καταλαβαίνουμε ότι απαιτείται χρόνος και ενέργεια για να φθάσει στο σημείο που η ιδρυτική παρέα έθεσε στόχο. Η Τήνος είναι τόπος με ευπρόσδεκτη διάθεση απέναντι στην πολιτισμική δημιουργία, λαμβάνοντας υπόψη τόσο το δυναμικό γλυπτών και ζωγράφων που έχει δώσει το νησί στη σύγχρονη ελληνική τέχνη όσο και η διαρκής παρουσία σύγχρονων καλλιτεχνών στην πολιτιστική δραστηριότητα του νησιού. Επομένως, οι δημιουργοί δεν είναι οι -συνήθεις στην επαρχία- χαρακτηριζόμενοι «κουλτουριάρηδες», ενώ επιπλέον οι τοπικοί επίσημοι φορείς είναι ανοιχτοί σε κάθε πρόταση που αφορά τις τέχνες και τα γράμματα. Με αυτά τα δεδομένα, έχουμε αρκετά σχέδια προς υλοποίηση, όπως για παράδειγμα τη δημιουργία βιβλιοθήκης και φωτογραφικού αρχείου με ανασύσταση και προβολή του πλούσιου φωτογραφικού υλικού από παλαιότερους Τηνιακούς φωτογράφους.