Φωτογραφία

Η πρώτη επαφή μου με τον κόσμο της φωτογραφίας έγινε με μια pocket Kodak Instamatic, την οποία είχαν αγοράσει οι γονείς. Μάλλον δεν τους ήλκυσε ως μέσον διατήρησης της μνήμης ή ως συστηματική ενασχόληση, γιατί γρήγορα μου τη χάρισαν. Με διάσπαρτες λήψεις μέσα από τον λιλιπούτειο σταθερό φακό της Kodak πάντως, μου έγινε γρήγορα αντιληπτή η γοητεία της δημιουργίας κάδρων, αρχικά στο βλέμμα και κατόπιν στο σκόπευτρο. Η εμφάνιση του φιλμ «αποκάλυπτε» την αγωνία να χωρέσει τον άτσαλο παιδικό κόσμο μου. Αργότερα, στα φοιτητικά χρόνια, με μια βαριά ρώσικη Зенит, τα πρώτα σοβαρά εγχειρήματα λήψεων με μαθητεία δίπλα σε δασκάλους-φωτογράφους και, επιπλέον, με μπόλικες ώρες σε σκοτεινό θάλαμο για ασπρόμαυρες εκτυπώσεις. Από τότε, αρκετά τα βήματα ουσιαστικής εξέλιξης και εύλογα της εναλλαγής καμερών (από DSLR έως πλήρους καρέ, από τον ενθουσιασμό της ψηφιακής στην αναζήτηση των «ριζών» μου στην αναλογική), με παρόμοια αγωνία.

Η φωτογραφική τέχνη είναι δοκιμή έκφρασης και αναζήτησης ταυτότητας, σ’ ένα απαιτητικό καλλιτεχνικό πεδίο, τόσο ευγενές όσο και αχανές ή προκλητικό. Η επαφή με τον φακό και το σώμα της κάμερας, οι αποτυπώσεις του χώρου και του χρόνου σε περισσότερες από μια πραγματικότητες του βλέμματος, το ασύλληπτο φως στο άπειρον της ύπαρξής του, είναι μια εμπειρία άλεκτη και διαρκής. 

:: Ενημέρωση για τις φωτογραφικές μου δραστηριότητες: /category/fotografika-themata/
:: Πορτφόλιο με φωτογραφικά έργα, ανά ενότητες: https://photorouvalis.blogspot.com/

 

«Η φωτογραφία: βλέμμα των λέξεων. Επικοινωνεί με τη νόηση, αναπλάθει τα εσωτερικά τοπία της Ύπαρξης. Μερικές φορές ο Λόγος αδυνατεί να παραλληλιστεί με το κάδρο, όπως επίσης με τους ψιθύρους της Ποίησης»