Ανάληψη του ΔΛΦΤ

Ανανεωμένο και φιλόδοξο το φετινό Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου

Το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου βρίσκεται σε νέα φάση καλλιέργειας της πολιτιστικής παρουσίας του και, περαιτέρω, με την ευρύτερη φιλοδοξία σχέσεων συνάρτησης με την τοπική οικονομία, την ψυχαγωγία και την ευημερία των Τηνιακών αλλά και των επισκεπτών του νησιού στη διάρκεια του χρόνου.

Δέκα χρόνια κλείνει φέτος το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου (ΔΛΦΤ), το οποίο διοργανώνεται όπως κάθε καλοκαίρι (24 έως 27 Ιουλίου) με την παρουσία εγνωσμένης αξίας συγγραφέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το μυθιστόρημα, το διήγημα, η ποίηση βρίσκονται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων για τέσσερις ημέρες στην «καρδιά» της Τήνου: φέτος η Χώρα, ο Αρνάδος και το Βωλάξ υποδέχονται 21 λογοτέχνες μ’ ένα πρόγραμμα γεμάτο λέξεις, εικόνες, ιδέες και νοήματα.

«Το φεστιβάλ οργανώνεται όλ’ αυτά τα χρόνια με μεράκι και εμπειρία γύρω από το βιβλίο, τους ανθρώπους του, τις διεξόδους που προσφέρει η φιλαναγνωσία», σημειώνει ο ποιητής και εκδότης Ντίνος Σιώτης, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία δημιουργίας του θεσμού και παραμένει «στις επάλξεις» του πλέον ως πρόεδρος του Δ.Σ.

Ιδιαίτερο το φετινό, επετειακό έτος, προσφέρει την αφορμή για μερικές ενδιαφέρουσες-ανανεωτικές καινοτομίες για το κοινό που θα το παρακολουθήσει. «Στόχος είναι η ανανέωση και η εξωστρέφεια του θεσμού, σε σύγχρονες βάσεις», προτείνει ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του, συγγραφέας Βασίλης Ρούβαλης. Καθιερώνονται: (1) ετήσια απονομή τιμητικού έπαθλου σε διακεκριμένη πνευματική προσωπικότητα των ελληνικών γραμμάτων, (2) παρουσίαση-προβολή ταινιών ποιητικού κινηματογράφου, (3) φωτογραφικές/εικαστικές εκθέσεις, (4) μουσικές βραδιές (έντεχνη και κλασική μουσική) και (5) σειρά καλλιτεχνικών δράσεων κατά τη διάρκεια του έτους (πρόγραμμα «Μετά-Το-Φεστιβάλ») σε συνεργασία με φορείς πολιτισμού, ινστιτούτα, ιδρύματα και πανεπιστημιακές σχολές.

Το ΔΛΦΤ εισέρχεται σε νέα φάση καλλιέργειας της πολιτιστικής παρουσίας του και, περαιτέρω, με την ευρύτερη φιλοδοξία σχέσεων συνάρτησης με την τοπική οικονομία, την ψυχαγωγία και την ευημερία των Τηνιακών αλλά και των επισκεπτών του νησιού στη διάρκεια του χρόνου.

H διοργάνωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Τήνου, το Ιερό Ίδρυμα της Παναγίας Ευαγγελίστριας και το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.


::