Πρόσφατα δημοσιεύματα στον Δήμο Πύλου-Νέστορος επανέφεραν στο μυαλό τη δωρεά προς τη βιβλιοθήκη της Κορώνης, η οποία παρέμενε για τρεις δεκαετίες κλειστή και απρόσιτη. Τότε, από το 2006, ξεκίνησε η συναγωγή και αξιολόγηση βιβλίων από την προσωπική βιβλιοθήκη, ξεπερνώντας τον αριθμό των δύο χιλιάδων τόμων, ώστε να αποσταλούν και να συμβάλλουν στην επαναλειτουργία της ονομαζόμενης Μυτιληναίειου Βιβλιοθήκης Κορώνης.
Το ευχάριστο δεδομένο είναι η άμεση κινητοποίηση των τοπικών αρχών και κυρίως των βιβλιόφιλων συμπατριωτών Κορωναίων, οι οποίοι έσπευσαν να συνδράμουν στη νέα εποχή της. Τοποθετήθηκε υπάλληλος του τέως Δήμου Κορώνης για την τακτική λειτουργία της, οργανώθηκαν συναντήσεις μαθητών στον χώρο της, δημιουργήθηκε Λέσχη Ανάγνωσης (με διεύθυνση από κοινού με τη συντοπίτισσα βιβλιοπώλη κα Χρυσοβαλάντη Λευτάκη, για τουλάχιστον μία τριετία). Το δυσάρεστο δεδομένο είναι η διακοπή της λειτουργίας της όπως και η αναβολή των πολλών και σημαντικών παρεμβάσεων που όφειλαν να γίνουν (κτηριακή συντήρηση, ταξινόμηση τόμων με βιβλιογραφικά δεδομένα, ανανέωση εξοπλισμού με Η/Υ, φωτισμούς κ.λπ.), με αφορμή τη φθορά από σεισμικές δονήσεις.
Πέρασαν αρκετά χρόνια, περί τα δέκα, για να υπάρξει μια νέα, ουσιαστική κινητοποίηση. Πρόσφατα η αντιδημαρχία Κορώνης ανέλαβε πρωτοβουλία και φαίνεται ότι με την άοκνη προσπάθεια εθελοντών-βιβλιόφιλων της περιοχής θα λάβει σάρκα και οστά το όραμα του υπογράφοντος και όλων των υπολοίπων υποστηρικτών για μια σοβαρή, ωφέλιμη βιβλιοθήκη, παρούσα στην πνευματική ανέλιξη της τοπικής κοινωνίας.
Αυτό που χρειάζεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορώνης είναι γνώση, φαντασία και διάθεση από τους χρήστες της. Μια προσδοκία εφικτή και αισιόδοξα όμορφη.
:::
Το Δελτίο Τύπου της δημοτικής αρχής αναφέρει συγκεκριμένα:
Η Μυτιληναίειος Βιβλιοθήκη της Κορώνης στο εξής περιμένει τους βιβλιόφιλους με τα ταξινομημένα πλέον βιβλία της σε κατηγορίες, ώστε να προσφέρει γνώση και στιγμές χαλάρωσης και έμπνευσης σε μικρούς και μεγάλους. Η Χρυσούλα Αρβανίτη είχε την επιμέλεια της οργάνωσης το τελευταίο διάστημα, ενώ η φιλόλογος Καλλιόπη Μάραντου ξεκίνησε εκ νέου την Λέσχη Ανάγνωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο μέρος του πλούτου της Βιβλιοθήκης είχε προσφέρει πριν λίγα χρόνια ο ποιητής – δημοσιογράφος Βασίλης Ρούβαλης.